Deze vliegtuigen spreekbeurt is geschreven door Philippe Costa uit groep 6.
Ik houd mijn spreekbeurt over vliegtuigen, omdat ik in de zomer met het Ik houd mijn spreekbeurt over vliegtuigen, omdat ik in de zomer met het vliegtuig naar Spanje ga. Ik wil voordat ik op vakantie ga graag wat meer weten over vliegtuigen. vliegtuig naar Spanje ga. Ik wil voordat ik op vakantie ga graag wat meer weten over vliegtuigen.
Geschiedenis van vliegtuigen
Op 17 december 1903 waren er twee Amerikaanse broers – de gebroeders Wright – die een vliegtuigje maakten en hiermee gingen vliegen. Natuurlijk ging dat nog niet van Amerika naar een ander land, maar dat ging over een afstand van ongeveer dertig meter. In Nederland kwamen mensen toen op het idee om vliegtuigen te gebruiken voor het leger. Zij richtten toen de Luchtvaart Afdeling op. Hier hadden ze echter maar één vliegtuig. Maar mochten er vliegtuigen zijn uit Engeland en Duitsland die hier moesten landen, dan namen de Nederlanders die gauw in beslag. Tussen de twee wereldoorlogen vloog de Nederlandse Luchtmacht alleen met vliegtuigen van Anthony Fokker. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Koninklijke Luchtmacht gemoderniseerd. Er kwamen toen transportvliegtuigen en straaljagers. In 1962 kwam er een heel snel straalvliegtuig uit Amerika: de Starfighter. Sinds die tijd heeft de ontwikkeling van vliegtuigen heel wat geld gekost en nu zijn er dan ook supermoderne vliegtuigen.
Soorten vliegtuigen
Er zijn twee soorten vliegtuigen, namelijk gevechtsvliegtuigen en passagiersvliegtuigen. Gevechtsvliegtuigen zijn de vliegtuigen die worden gebruikt om mee te vechten. En passagiersvliegtuigen zijn bedoeld om mensen mee te vervoeren. Het bekendste gevechtsvliegtuig in Nederland is de F-16. Hij kan meer dan tweeduizend kilometer per uur vliegen. Met een F-16 kun je met vliegtuigen vechten, maar je kunt ook doelen op de grond aanvallen. Als je als piloot in een F-16 zit dan draag je een G-pak. Als je met die snelheid die ik eerder noemde een scherpe bocht maakt dan gaat je bloed van je hoofd naar je benen. Hierdoor kun je als piloot bewusteloos raken. Maar als je een G-pak hebt dan zorgt dit ervoor dat het bloed niet omlaag kan stromen en dat je dus bij bewustzijn blijft. Een ander gevechtsvliegtuig is de Joint Strike Fighter. Nederland wil ongeveer honderd van deze JSF vliegtuigen hebben en per stuk kosten ze veertig miljoen euro’s. Een JSF is 11.000 kilogram. Hij kan 6.500 kilogram aan wapens meenemen en 7.500 liter brandstof. De passagiersvliegtuigen zijn bedoeld om mensen mee te vervoeren zoals ik al eerder aangaf. Het gaat dan vooral om toeristen, maar ook om zakenmensen die gebruik maken van het vliegtuig. Passagiersvliegtuigen bestaan uit twee delen. Het onderste deel is waar je bagage wordt bewaard tijdens het vliegen en het bovenste deel is waar alle passagiers zitten. Er zijn een paar vliegtuigen die nog een derde laag hebben om mensen te vervoeren en dit zijn de Boeing 747 en de Airbus A380. De Airbus A380 is overigens het grootste passagiersvliegtuig dat er is. Er kunnen wel 555 tot 853 mensen mee met de Airbus A380.
opstijgen en landen
Wanneer de piloot in een vliegtuig toestemming heeft gekregen om op te stijgen, worden de kleppen aan de vleugelneus en de landingskleppen uitgeschoven. Zo zijn de vleugels van het vliegtuig extra groot waardoor het makkelijker is om op te stijgen. Vervolgens zet de piloot de gashendels open waardoor de motoren het vliegtuig over de landingsbaan laten scheuren. Vervolgens stroomt de lucht heel snel over de vleugels waardoor er stijgkracht ontstaat. Vervolgens gaan de hoogteroeren omhoog zodat de neus van het vliegtuig omhoog gaat en het vliegtuig kan opstijgen. Wanneer het vliegtuig gaat landen, worden de landingskleppen uitgeschoven. De vleugels van het vliegtuig krijgen dan een soort kromming waardoor er meer weerstand wordt gegeven door de lucht. Het vliegtuig wordt hierdoor afgeremd. Daarna wordt het landingsgestel uitgeklapt. Wanneer het vliegtuig de grond raakt, worden de grondspoilers omhoog gezet zodat het vliegtuig omlaag wordt geduwd. Met een wielremmer kan de piloot remmen. Vervolgens kan het vliegtuig naar de plaats rijden (dit wordt taxiën genoemd) waar de passagiers kunnen uitstappen en waar de bagage kan worden uitgeladen.
Schiphol
Het bekendste vliegveld in Nederland is Schiphol. Vorig jaar vlogen er meer dan 45 miljoen mensen met een vliegtuig vanaf of naar Schiphol. Dat is haast een kwart miljoen mensen per dag. Schiphol heeft zes banen om te starten en te landen, namelijk de Buitenveldertbaan, de Kaagbaan, de Oostbaan, de Aalsmeerbaan, de Zwanenburgbaan en de Polderbaan. Er zijn enkele luchtvaartmaatschappijen die hun thuisbasis op Schiphol hebben. Dit zijn KLM, Martinair, ArkeFly, Transavia en Amsterdam Airlines.